Aswoensdag 2018 als begin van de 40-dagentijd

Askruisje

Vanavond is er op de Vinkenbos geen avondgebed/leerhuis want we zijn er in de loop van de jaren aan gewend geraakt om op Aswoensdag naar de st. Antonius kerk te gaan voor een askruisje als start van de veertigdagentijd. Wel drinken we op de Vinkenbos nog een koffie na de dienst en praten we wat over de vasten-voornemens die een ieder persoonlijk heeft. 

Voornemens

Van die koffie is het wel gekomen maar met die vasten-voornemens vlotte het niet erg. De één zei: ‘Ik zie wel’, een ander: ‘Ik moet eigenlijk wat meer ritme in mijn dag aanbrengen’. Eén vatte de koe bij de horens en besloot geen alcohol te drinken door de week, alleen op zondag. Deze dag doet namelijk niet mee in de telling van de veertigdagentijd en is elke week een onderbreking in de vasten, een feestdag.

Los of vast

Je kunt natuurlijk de vraag stellen waarom dat nou allemaal nodig is die poppenkast van askruisje, vasten, boete, inkeer enzovoort. Er zijn toch wel belangrijker zaken aan de hand in de maatschappij, de wereld en ons eigen leven….? Dat lijkt op het eerste gezicht zeker zo. Maar hoe kun je de dagelijkse problemen hanteren zonder een sterk innerlijk fundament, een dragende kracht?

Het verwerven daarvan heeft zeker te maken de liturgie, met rituelen en symbolen. De beleving van de veertigdagentijd met als begin Aswoensdag en uitmondend in Pasen heeft daar alles mee te maken. En dan de vraag als het over vasten gaat: loslaten of vasthechten. Me dunk dat beide tellen maar dat loslaten in dienst staat van vasthechten: onthouden van alcohol opdat de geestelijke scherpte toeneemt; stoppen met slaaf zijn van je smartphone opdat er tijd komt voor het echte contact een ander mens; loslaten van je zorgen en vasthechten aan Hem die weet wat je nodig hebt.

Ik weet zeker dat je ook een uitdaging kunt vinden voor deze 40-dagen….