Cultuur en opvoeding

Lezen dus over het christelijk geloof. Wie is die God van de Bijbel? En dan die geweldige mens Jezus, -maar de Zoon van God?
Vooral de boeken die me een goed gevoel gaven spraken me aan, zoals van Anselm Grün, Eugen Drewermann, Henri Nouwen en de Keltische manier van geloven. Ik wilde ook zo geloven en nam het besluit om voor deze weg te gaan.

Pas jaren later besloot ik me aan te sluiten bij het leerhuis en toen werd het serieus want daar wordt je volledige inzet gevraagd en dan blijkt studeren niet alleen lief en aardig te zijn, maar ook moeite en strijd te kunnen kosten. Het bespreken en uitdiepen van de teksten vraagt ook het uitleggen en praktiseren ervan (‘geef gehoor aan wat je leest’, zegt Benedictus) en daarvoor is de gemeenschap onontbeerlijk.

Het dagelijks lezen van de Bijbel (met name het Evangelie) heeft mij bij Jezus Christus gebracht. Zijn leven en woorden zijn in mijn leven de richtingwijzer geworden.
En zo blijven we verder lezen en leren. En komen er boeken aan de orde waar je alleen nooit aan zou beginnen. Ook niet altijd te begrijpen en daarom worden ze na verloop van tijd een keer herhaald. Zo’n tweede of derde keer lees je ze weer met andere ogen (net als de Bijbel) en ontdek je nieuwe dingen. Dit blijft me altijd boeien en raak ik nooit moe gelezen of uitgestudeerd. Hoop er in de eeuwigheid mee door te kunnen gaan.

Terug